„Nu” la puterea 30

Numita domniţă Alian Ilioi (care păstrează un soi de mister întrucât are dată sub dispariţie pagina din familia „About/Despre” 😛 ) a avut în scris dorinţa de a scoate pe rândurile acestea 30 de mărturisiri ale mele. Şi nu orice soi al dezvăluirilor, ci dintre cele cu „Nu” în frunte!
Aşa că voi alinia fără o ierarhie anume, lista „Nu-ului” la puterea 30: oameni, atitudini sau sentimente.

Spun Nu pentru:
1. Oamenii care se dau ceea ce nu sunt de fapt. Una dintre bolile care dăunează major societăţii – acei indivizi care în loc să fie ceea ce sunt, ocupă locurile altora, jucând prost un rol care nu li se potriveşte, un rol care nu e al lor.
2. Plictiseala – acest cuvânt acoperă de fapt o altă stare de fapt. Cel care declară că se plictiseşte: nu e capabil să-şi ocupe timpul cu lucruri care să-i solicite atenţia, imaginaţia, energia (după caz). Aş asocia plictiseala cu rugină aşezată pe un fier vechi.  Oamenii devin maşinării, atunci când nu se folosesc de ceea ce sunt.  Iar cine se plictiseşte.. are în spate multă rugină. Nu deveniţi maşinării, dar mai ales: Nu ruginiţi!
3. Prostie – pentru că proştii se manifestă violent. În toate formele de violenţă.
4. Coada comunistă –  unii cetăţeni români se lipesc în cozi haotice şi tevaturi  monstruoase, doar din ambiţia de a sta la Coadă, dar mai ales, de a o depăşi!
5. Şmecheriei – aur, maşini de „om prost”, tupeu, (..) şi alte deseui sociale.
6. Invidiei – capra vecinului a murit de mult şi tu tot nu ai de gând să-ţi construieşti propria viaţă. Încă mai sunt capre în vecini, nu?
7. Oamenii care îşi dau cu părerea fără să ştie care-i dreapta şi unde-i stânga. (a se citi dreapta=adevar; stanga=minciuna)
8. Minciuna – aceste persoane nu îşi complică doar propria viaţă minţind, ba mai pun şi piedici pe verticală şi orizontală.

9. Prefăcuţii – e trist cum te minţi, crezând că alţii nu îşi vor da seama că tot ce spui/faci/arăţi e un fals. E trist să fii un om fals. Ar trebui să le urăm condoleanţe acestor soiuri de indivizi.

10. Răutatea .

11. Egoismul – oricâte ai face singur, pentru tine, dacă nu ai cu cine să te bucuri, n-au valoare.

12. Îmi pare rău că oamenii nu-şi acordă dreptul de a gusta viaţa, că nu lasă mai multe zâmbete să vină din gânduri, până ajung pe chipurile lor.

13. Tiparele – aceste ştampile care ar trebui să ne integreze în necunoscut, să ne dezintegreze de fapt personalitatea.

14.Distanţele – au atât de multă ambiţie, încât voinţa şi răbdarea face răni în coate pe marginea lor.
15. Despărţirile – nu ştiu cum se ia un „Rămas bun!” şi nici nu am de gând să învăţ.
16. Timpul – e prea viclean.. cu orice l-ai răsfăţa, trece şi ucide atâtea clipe.

17. Indiferenţa – zdrobeşte zilnic vise, gânduri, motive de bine.

18. Aroganţa.
19. America –  motivele-s multe.
20. Atunci când globalizarea distruge tradiţii. Poveştile bunicilor nu  sună la fel din gurile trainer-ilor, dulceaţa de nuci devine dulceaţa de „E-uri” etc.
21. Politica românească.
22. Kitsch-urilor.
23. Pesimismului.  Răul vine şi singur, dacă are de gând.  Nu trebuie să te gândeşti cum ar arăta. În schimb, ai putea să priveşti în direcţia opusă.  E infinit mai bine.
24. Feţelor încruntate, încrâncenate. Zâmbetul nu costă bani, ridurile în schimb – da. Mai ales cele de pe gânduri.
25. Bârfitorilor – să trăieşti povestind despre alţii. Dar viaţa ta, unde e? Un bârfitor, n-are ce povesti despre el, de asta îşi umple gura cu alţii.
26. Nerecunoştinţa – egoistii, în gneral, sunt şi nerecunoscători.
27. Plagiatul – de orice fel. O idee, vorbă, expresie – dacă ştii unde-ai văzut-o, aminteşte asta.
28. Violenţei.
29. Prejudecăţilor.
30. Nu-mi place când cineva sau ceva încearcă să schimbe oamenii. Om nu înseamnă plastilină.

Aceasta a fost o listă cu dublu efect: exprimarea unor lucruri pe care vroiam să le cobor undeva şi îndeplinirea  „sarcinii” primite.

Mai departe, rândul se mută la Mariuca , Dionis , Condeera cea cu talent şi Toma. Nu uitaţi: 30 de oameni, atitudini sau sentimente care sunt cu „Nu” în frunte.

Comments
23 Responses to “„Nu” la puterea 30”
 1. Garfield spune:

  intai o gluma: Spune NU drogurilor !

  apoi, ma amuza ca desi la „Nu America” nu ai mentiunat un motiv anume, unii incearca sa te contrazica (de parca poti sa contrazici un om care nu motiveaza ceva 🙂 )

  la final, te imbratisez si te invit sa gandesti frumos, Camelia 🙂

 2. VioMD spune:

  Fiecare are de spus un NU. E bine cand ai curaj sa spui si e bine cand toti acesti NU sunt respectati.

 3. Scurte clarificari:
  1.De ce NU Americii – http://www.athenian-legacy.com/2010/07/o-viziune-alternativa-despre-razboiul-din-irak-iii/ :pentru cine se scarpina in ureche si/sper neuroni de putina istorie. Sange pentru petrol. In final, e mai mult sange.Atatea state implicate, Romania cati bani a cheltuit in acest razboi?! Si daca nu e destul, sa ne mai scarpinam si pentru ceva sanatate – http://www.armonianaturii.ro/CODEX-ALIMENTARIUS-o-adevarata-batjocura-adusa-terapiilor-naturiste.html*articleID_998-articol
  Nu a negat nimeni progresul tehnologic si suportul inovatiei venit de peste Atlantic, insa distrugerea si manipularea planetei intrece cu mult.

  2. Imi sunt egale atat criticile, cat si laudele. Dragii mei (nu ai mosului) – fie ca la intalnirea cu randurile mele va sar scantei de bine sau de rau, in ambele cazuri v-am starnit un gand. Iar gandurile sunt cele mai de pret. Ce sa mai, v-am imbogatit! 😀 Si voi pe mine 😛

  3. E atata bucurie in ideile mele cand le las libere, incat nu pot fi oprite de parerile din jur. Parol! Asa ca voi scrie si voi fi mereu, asa cum gandesc. Chiar de unii vad clisee in vorbele mele. Pana la urma, ia sa-mi ziceti: AERUL nu-i un cliseu? E acelasi pretutindeni. 🙂

  Fiti buni si ganditi ca voi, nu ca altii. 🙂

  • George spune:

   Ce usor este sa condamnam in baza unui link… Si daca tot veni vorba de clisee, hai sa le lasam deoparte. Textul tau nu este neaparat un cliseu cat o insiruire de cuvinte ce ar vrea sa creeze un tot fara valoare. Te intreb: Care este finalitatea a ceea ce ai scris tu? Te face sa te simti mai bine ( ai fi putut scrie asta si intr-un jurnal)? Iar faptul ca ai starnit un gand legitimizeaza textul tau? Nu orice stare de fiintare se justifica prin propria existenta. „Fiti buni si ganditi ca voi, nu ca altii.”- oare nu asta ai facut cand ai condamnat SUA? Aceasta atitudine „hai sa scriem ca poate o iesi ceva si lumii ii va fi pe plac” sau „nu conteaza daca unora le place ce scriu, totul e sa primesc commenturi favorabile de la cei pe care-i cunosc” sunt atitudini ale unei persoane, scuzati-mi indrazneala dar apreciati, va rog, onestitatea, superficiale.

   • George spune:

    PS: „pentru cine se scarpina in ureche si/sper neuroni de putina istorie”- foarte subtila metoda de a ne sugera vastele tale cunostinte de istorie…

    • A starnit o controversa , nu doar un gand 🙂
     Nu voi justifica ce si cum gandesc, faptul ca am exprimat o idee se traduce prin apartenenta la valorile respective, nu de a „Asculta de altii”.
     Toate persoanele care au comentat aici sunt omameni pe care nu i-am vazut niciodata 🙂
     Si cu asta inchei acest dialog „Inexistent”.
     Somn bun si vise Impanate! 🙂

 4. Condeera spune:

  oricum, eu te anunt cand termin textul lepsei, zilele astea, sper….

 5. Condeera spune:

  OK, fratilor, poate Camelia e prea idealista. Poate pe alocuri a bagat un cliseu-doua. Dar unele idei sunt interesante prin ineditul lor, oarecum incerci sa reduci lumea la idei mici, dar esentiale, precum Micul Print al lui Saint-Exupéry.

  Or eu nu cred ca e pueril sa iti sustii opinia, oricat de simpla, de redusa ideatic ar fi. Atit ai putut momentan. Mai tirziu, cand cinismul acut isi va face cuib, si fii sigura ca asa va fi, altfel va fi judecata ta. Vine o vreme cand trecem de la emo-hello-kitty, barbie dreamhouse et caetera la citit catavencu, futezatorii, platit facturi exorbitante la net si mincand ciorba rece de la nevasta urata.

  Pe-aia cu ”nu America” sincer nu am izbutit s-o inteleg.

 6. Violet spune:

  Faptul că spui NU Americii nu înseamnă că îi bagi pe toţi locuitorii acelei ţări în aceeaşi oală?

 7. Condeera spune:

  Ce haios e noul tau template! Iar opiniile tale au prospetime si mai ales profunzime.

 8. George spune:

  Cam copilareasca si fara profunzime aceasta lista. Seamana cu orizonturile unei copile de 14 ani. Daca ai incerca sa vezi paradoxurile „nu”-urilor pe care le-ai insirat fara nicio jena poate ai observa ca toata aceasta constructie de 30 de elemente este doar o viziune pseudo-hipiota, o incercare de a atribui sau mai degraba a elimina unele realitati pentru a conferi lumii o aura ludica caracteristica casutelor de papusi si imbracatului de Barbie.

  • e viziunea mea si sunt mandra de ea. 🙂
   ma bucura si faptul ca nu e inteleasa de toata lumea- astfel demonstreaza ca nu e un tipar, care sa se potriveasca tuturor. Cu bine!

   • George spune:

    Iesind dintr-un tipar…ai intrat in altul…

    • dionis spune:

     fiecare om are dreptul la un NU … si ce daca e plin de paradoxuri ? si ce daca vrea sa-i dea lumii o culoare mai buna ? hai sa fim seriosi pentru un moment si sa lasam „constipatia realitatii”deoparte , mai ai nevoie din cand in cand si de joc si de copilarie … altfel te trezesti in micul tau birou, in fata calculatorului care sufla de cald, batran, uscat… cu nimic mai diferit decat musca aia moarta dintre geamuri.

     • George spune:

      Ludicul are valoarea lui… dar infantilul nu se potriveste tuturor persoanelor…

      • dionis spune:

       De ce ? Hai sa ne maturizam , sa explodam in adult… hai sa devenim toti seriosi, stresati de lume … pentru ce ? pentru o speranta de viata mai mica ? pentru ulcere ? nu uita sa zambesti data viitoare… seriozitatea are valoarea ei, depasindu-i limita ma tem ca oamenii te vor privi cu dispret…

       • Nu e grav, Dionis draga. Acestia sunt oamenii care neintelegand, au invatat sa arunce sau sa sparga in jur. Dar uneori se implica in ceea ce refuza sa creada. Poate ca asta ar trebui sa spuna mai multe lucruri despre nevoile unui astfel de om, si ceea ce de fapt isi acorda.
        Sa nu ne mintim singuri, si continua sa gandesti ca tine, indiferent cate vei auzi!
        O zi faina! 🙂

       • George spune:

        Prefer dispretul in locul a „nimic”…

 9. dionis spune:

  ooo multumim multumim … 😀 sa vedem … e o lista intreaga :p

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: